Start

gemeentehuis

De wandeling start op de Lindenplaats bij de ingang van het gemeentehuis.

Het vroegere kasteel Lippens is sinds 1977 gemeentehuis met openbaar wandelpark. Gebouwd in 1879 door mevrouw H. de Kerchove-Lippens en de heren A. en E. Lippens.
Het aan de straat palend kasteel (huisnummer 7) wordt geflankeerd door gemetste hekpijlers en fraai hekwerk. Achterliggend een deels ommuurd kasteelpark in het westen palend aan de Plaisantstraat en in het oosten aan de Bevrijdersstraat.

Het is een vrij imposant bak- en natuurstenen kasteel op min of meer rechthoekige plattegrond in neoclassicistische stijl. Twee bouwlagen van drie traveeƫn (d.i. de afstand waarbij de gevel zich in de lengterichting begint te herhalen) op een kelderverdieping met verhoogde begane grond en afgedekt door een leien mansardedak. Sterk gelede en geprofileerde lijstgevels door toepassing van een natuurstenen sokkel en borstwering met omlopende kordonlijsten, voorts markerende pilasters en uitspringende risalieten (vooruitspringende gevelpartijen die over de gehele hoogte door lopen) met horizontale banden. Het verticaliserend element in de gevelordonnantie door de brede geblokte omlijstingen rondom de rechthoekige muuropeningen wordt nog geaccentueerd boven het omlopend hoofdgestel door de gelijkaardig omlijste dakvensters met vleugelstukken, fronton- en siervaasbekroning. Toegangsdeur met brede trap midden in de rechter zijgevel. Ernaast een recent gebouwde mindervalidenlift.
Minder uitgewerkte tuingevel met rondbooglicht van het trappenhuis in het met een bovenverdieping verhoogd middenrisaliet bekroond door een balustrade.

Bijbehorende voormalige conciƫrgerie palend aan de zijgevel van nummer 5.

Terug