IN HET SPOOR VAN DE DICHTER

Mocht onderstaand overzicht onvolledig zijn, gelieve ons dit te melden aub.
BEAUVOORDE
  Hulde aan Anton van Wilderode in Beauvoorde op 10 juni 2001.

Een Beauvoords pleintje werd tot Van Wilderodeplein herdoopt en daarop werd een beeld van hem opgericht, gemaakt door Edwin Raes. Het beeld werd plechtig onthuld op zondag 10 juni 2001.

 

 

Op dat pleintje hangt het gedicht 'De goede week' uit 'Dorp zonder ouders'..

 

 

 

Op de gevel van de pastorie hangt een gedicht uit de cyclus 'Het land van amen'.

 

 BEERSEL
  De gemeente beschikt over een bronzen buste van Van Wilderode.
Een glasraam in de blibliotheek van Alsemberg (Beersel) gevestigd in "De Meent" herdenkt het ereburgerschap van van Wilderode. Het bevindt zich in een speciale poëziezaal van de bibliotheek genoemd naar van Wilderode en is ontworpen door kunstglazenier Maurits Nevens.


BEVEREN-WAAS
In het park van kasteel Cortewalle hangt tegen een tuinmuur het gedicht 'Cortewalle'.
 BRUGGE
 

Aan de fonteinen op het Zand in Brugge kunnen we de eerste strofe lezen uit het gedicht 'De zeven meeuwen' (Daar is maar één land...)
DAMME
 

Boven de toegangspoort van de pastorie van Damme lezen we een verwelkoming door Van Wilderode speciaal geschreven uit vriendschap voor pastoor Monbaliu.DESTELBERGEN
Rond de bibliotheek van Destelbergen staan een aantal borden met poëzie o.a. Afscheid van Van Wilderode.
 DIEST

Deze 18de-eeuwse houten staakmolen is afkomstig van het nabije Assent. Hij werd in 1959 aan de stad geschonken door toenmalig museumconservator Gilbert Van der Linden, naar wie de molen is genoemd.
Op het naambord van de molen staat het gedicht 'De molen uit mijn jeugd' (uit 'Daar is maar één land dat mijn land kan zijn').

De molen die in het gedicht wordt beschreven stond in werkelijkheid in het geboortedorp van de dichter: Moerbeke-Waas.

Deze foto's werden ons toegestuurd door Lucienne Sneyers uit Kortenaken.

 

 DIKSMUIDE - IJZERTOREN

 

Na een eerste aanslag in 1945 werd de IJzertoren in de nacht van 15 op 16 maart 1946 volledig verwoest. Na onderzoek werden de verdachten bij gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. De Gentse procureur-generaal kreeg straf omdat hij het vinden van de daders zou verhinderd hebben. Een zinsnede uit een gedicht van Anton van Wilderode, gegraveerd op een koperen plaat bij de ingang van de Crypte, klaagt duidelijk deze aanslag aan: “Op 16 maart 1946 werd deze toren vakkundig, efficiënt, naamloos en toch gekend gedynamiteerd en neergehaald.”

Uit 'De dag begint bij een puin' (IJzerbedevaart 1968)ESSEN

  In de uitgestrekte tuin van het 'Hof ter Weyden' in Wildert-Essen kan men een poëtische wandeling maken. De gedichten van Anton van Wilderode zijn er op borden aangebracht.


HINGENE (Bornem)
 

Langs de scheldedijk, in de buurt van De Notelaer, werden een tiental teksten/gedichten van bekende auteurs ingeplant met als onderwerp De Schelde o.a. 'Op de dijk' van Anton van Wilderode.


KRUIBEKE
 

In Kruibeke werden de straten van een wijk genoemd naar bekende schrijvers en dichters o.a. de Anton van Wilderodestraat.


LO (Reninge)
 

'

Aan de kerk van Lo bevindt zich een permanent kunstpark waar afwisselend pancartes met poëzie worden uitgestald. Daartussen het gedicht 'In memoriam matris'.LOVENDEGEM
 

'

Achter de kerk staat een beeld ter ere van kanunnik Triest met een begeleidend gedicht van Van Wilderode.MARIEKERKE (Bornem)
 

In de kerk van Mariekerke hangt het werk 'Calvarie' van Hugo Heyens met een gedicht van Van Wilderode.


MELLE

 


Op de poëzierotonde in Melle staat ook een gedicht van Anton van Wilderode.

Het gedicht heeft als titel 'Steendorp'.MOERBEKE-WAASIn het geboortedorp van de dichter is een literair wandelpad aangelegd. Het slingert zich twaalf kilometer lang door de mooie natuur van Moerbeke. Twaalf gedichten van Anton van Wilderode ondersteunen het landschap.

Meer info

 
Naast de oprijlaan van het dichtershuis prijkt een sokkel met een bas-reliëf van Van Wilderode.  
  Ook partikuliere initiatieven herdenken de dichter. "En dan" uit "Daar is maar één land..." siert de voorgevel van een woning in de Weststraat.

Aan de straatkant van basisschool De Palster hangt het kwatrijn 'Teder'.
Het vormt een geheel met het streetart kunstwerk van Joachim Lambrechts.

 

 
Op een schuur langs de Heirweg staat 'Muur'
 


OOSTENDE Fort NapoleonIn een wal van het Fort Napoleon in Oostende kan men het gedicht 'Oostende' bekijken.

Het werd vroeg avond, einde van september,
toen ik het lege strand opliep. Ik zag
en hoorde plotseling de helle stemmen
van meeuwen met krakeel en schaterlach

en naar elkander langs elkaar bewegen
neerduikend uit een opgetilde vlucht
en rusten op de wind, de branding tegen
tegen het bloed van de gevlamde lucht.

Achter mijn rug de halve stad Oostende
einde seizoen, onttuigd en afgemeerd.
Hoog boven mij als ingetogen keert
zich landinwaarts één vogel uit de bende
.

 OOST-VLETERENAan de hoeve Ameloot , Boterweg 5, bevindt zich een gedenkkruis van soldaat Henri Reyns die in 1915 tijdens de eerste wereldoorlog werd terechtgesteld.

Op het kruis staat een tekst van Anton van Wilderode: "Iedere oorlog is een slechte zaak waarbij zelfs de overwinnaars verliezen." 

 OPWIJK Klooster van de zusters van de H. Vincentius a PauloOp een natuurstenen blok in de voortuin van het kloostercomplex van de Zusters van de H. Vincentius a Paulo is de eerste strofe van het gedicht 'De rechterhand' gebeiteld.


 

De rechterhand

Rechterhand zijn, een heel leven:
bloemen plukken, bladeren in boeken,
dingen vasthouden, dingen zoeken,
aarzelen en beschutting geven
soms, maar dan heel even.


 POPERINGEWoonzorgcentrum Huize Proventier.

Poëzie als inspiratiebron

Voor de afdelingsnamen werd gegrasduind in poëzie op zoek naar erkentelijke en herkenbare gedichten over ouderen. De kerngedachte van deze gedichten werd weerhouden om de afdelingen een naam te geven.

Afdeling 'Het oudste geluk'

Tweeëntwintig kamers op de eerste verdieping vallen onder de afdeling 'Het oudste geluk'. De naam refereert naar de dichtbundel 'Het oudste geluk' van Anton van Wilderode.

 ROLLEGEM (Kortrijk)Lourdesgrot nabij het containerpark - Rollegemse weg


Aan de rand
van een bosje liet Helena Vandorpe in 1983 een veldkapel bouwen. In het kapelletje staat een polychroom houten beeld van Maria. Op de binnenzijgevels staat een tekst van Anton van Wilderode.
Links: "Maria, gij hoort, en gij weet het wel, onder het dak van uw koele kapel."
Rechts: "Bij kaarsen en blauwe plavuizen, hoe heerlijk de loofbomen ruisen."

 
SINT-AMANDS aan de schelde


In dit Scheldedorp is een poëtisch wandelparcours uitgestippeld 'De Moerbeitoppen ruisen. Dichter bij Anton van Wilderode'. Het werd geopend op 4 september 1993. Van Wilderode werd ook ereburger van Sint-Amands.

 
SINT-NIKLAAS


Vóór de hoofdingang het Sint-Jozef-Klein-Seminarie (college) prijkt een levensgroot beeld van de dichter gebeeldhouwd door Wilfried Pas.


 In het belfort van Sint-Niklaas hangt een beiaard met 49 klokken.
Op de F-klok (BES toets) staat: LIED VAN MIJN LAND als blijvende herinnering aan twee Sint-Niklase kunstenaars A. van Wilderode en I. De Sutter.
 In de SAMWD (stedelijke academie voor muziek, woord en dans) is in juni 2018 een nieuwe naam aan de theaterzaal gegeven: de Anton van Wilderodezaal .
 


 
Aan de gevel van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans in Sint-Niklaas werd door de dienst cultuur een spandoek aangebracht met een foto van Van Wilderode gemaakt door Nico Cerri en met een kwatrijn van de dichter (uit: Een dag in de stad - Het sierlijke bestaan van steden).
Dit gebeurde naar aanleiding van het herdenkingsjaar van Van Wilderode in 2018.
In de witte molen hangt een eiken bord met het gedicht 'Witte molen' er op geverfd.
 

STEKENE
  Ook Stekene herinnert langs zijn literair wandelpad aan Van Wilderode met twee strofen van het gedicht 'Stekene' uit 'Ik adem mijn eigen aarde'.In de kerk van de wijk Hellestraat bevinden zich twee glasramen met daarop een zinsnede van Van Wilderode, speciaal ervoor geschreven.

"Zegen van God en Zijn kerk over ons lot en ons werk!"

"Bij de Heer voor ons volk"


 

STENE
 

Voor de kerk van Stene plaatste het Davidsfonds van Oostende een bord waarop het gedicht 'Bijbels' uit 'En het dorp zal duren' staat te lezen.VINKEM (Beauvoorde)
 

'In het portaal van de Sint-Walburgakerk in de Beauvoordse deelgemeente Vinkem bevindt zich een gedicht uit "Dorp zonder Ouders".

"Een uur van slaap in de nacht"WAKKEN

Aan de ingang van de bibliotheek hangt een huldeplaat voor de Wakkense dichter Luc Verbeke ter gelegenheid van diens 75ste verjaardag. Daarop lezen we een tekst van Van Wilderode uit het gelegenheidsgedicht 'Al veertig jaar' met grote waardering denkend aan Luc Verbeke.

 WATOU

Het poëziedorp Watou eert de Vlaamse dichter met een straatnaambord.

Dichtbij de kerk is op een muur de tekst aangebracht van 'Het land van amen".

 
 

 

 

De chef van het restaurant 't Hommelhof (gelegen op de markt van Watou) is in het bezit van een handgeschreven versie van een gedicht uit de cyclus 'Het land van amen'. Hij plaatste een menu met die naam op zijn kaart en noemde ook zijn privéwoning naar deze cyclus uit 'Dorp zonder ouders'.WICHELEN

Langs de rozenroute in Wichelen heeft de eigenaar van een oude hoeve enkele gedichten op zijn omheining geschilderd o.a. 'En dan'' van Anton van Wilderode.

 

 ZUIENKERKE
  'Ik zal voorbij zijn en het dorp zal duren' staat te lezen op een monument in de Zuienkerkse dorpskom.
Het volledige gedicht is gepubliceerd in het fotoboek 'En het dorp zal duren' van Van Wilderode en Decreton.