Startpagina
De dichter achterna
Vorige pagina
Dagelijks een gedicht
Verwante sites

STICHTINGEN


De Internationale Vriendenkring Anton van Wilderode werd in 1995 gesticht op initiatief van Beatrijs Van Craenenbroeck, letterkundige. Medestichters zijn prof. dr. Mark Eyskens (voorzitter), Osten Sjöstrand, lid van de Zweedse Academie en het Nobelcomité (ondervoorzitter). Algemeen secretaris is Beatrijs Van Craenenbroeck.
Andere stichtende leden zijn o.a. cultuurfilosoof Max Wildiers (+) en Elisabeth Eybers (Zuid-Afrikaanse dichteres).

De doelstellingen van de vereniging zijn :

  • het werk van van Wilderode laten vertalen in zoveel mogelijk talen
  • verspreiding van zijn werk in zoveel mogelijk landen via colloquia, symposia, literaire salons, publicaties van bundels
  • opname van zijn gedichten in buitenlandse tijdschriften, dagbladen, anthologieën en verzamelbundels
  • gebruik maken van buitenlandse media via internationale contacten
  • (mede-)organiseren van festivals en poëtische evenementen in binnen- en buitenland
  • podium geven aan binnen- en buitenlandse vrienden dichters en kunstenaar

De vereniging verspreidt driemaandelijks een Nieuwsbrief onder de leden.

 

Secretariaat : Wezelsebaan 250, 2900 Schoten 

 

Het herdenkingscomité Anton van Wilderode

 

E. H. Raf David, toenmalig pastoor van Klein-Sinaai, organiseerde in zijn pas gerestaureerde pastorie eind september 1998 – enkele maanden na het overlijden van Anton van Wilderode / Cyriel Coupé – een tentoonstelling rond leven en werk van de dichter.

Het volgend jaar celebreerde Raf David op 28 juni (geboortedag van Van Wilderode) in de kerk van Moerbeke-Waas een eucharistieviering ter nagedachtenis van Van Wilderode, waarin onverwacht veel volk – ook en vooral van buiten Moerbeke – aanwezig was.

Tegen 28 juni 2000 had pastoor David een groep streekgenoten, poëzieliefhebbers en fans van de dichter rond zich verzameld en zo het Herdenkingscomité Anton van Wilderode gesticht.

Het Herdenkingscomité wil de persoon en het werk van dichter Anton van Wilderode levendig houden door het organiseren van een jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op 28 juni, zijn geboortedag.
Het vergadert daartoe op geregelde tijdstippen in het Van Wilderodehuis.

Verder draagt het bij tot de nagedachtenis van de dichter door het steunen van allerhande initiatieven rond de figuur van Van Wilderode.

website